Veelgestelde vragen

BeterJudo is een judoclub die zich voornamelijk richt op judoka met een beperking. We kunnen ons voorstellen dat daar veel vragen over rijzen.
Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen. Mocht je vraag hier niet bij staan, schroom dan niet om contact op te nemen of beter nog, langs te komen!

Is BeterJudo alleen voor leerlingen van Alphons Laudy?

Nee! We zijn slechts gevestigd op de Alphons Laudy maar hebben verdere geen relatie met de school. BeterJudo is open voor iedereen!

Wat is de contributie voor BeterJudo?

BeterJudo kost EUR 250,– per jaar. In Januari van elk jaar worden de facturen verstuurd. Voor de schoolprojecten gelden andere tarieven.
De vrijdagavond kata/dangraadtraining kost EUR 20,– per maand, uitgezonderd de twee vakantiemaanden.

Ik heb [vul beperking in]. Kan ik meedoen?

Ja. Zolang de beperking geen risico’s oplevert voor jezelf of de andere judoka’s kan iedereen meedoen! We kunnen overal een geschikt lesprogramma bij maken, voor lichamelijke, verstandelijke, sociale of zintuiglijke beperkingen, of combinaties daarvan.

Maar mijn kind kan helemaal niet lopen!

Nog steeds geen probleem. We adviseren u dan toch eens te komen kijken. Niet kunnen lopen is geen belemmering om Judo te beoefenen. We hebben een behoorlijk aantal deelnemers die gebruik maken van een rolstoel of een rollator.

Ik heb geen beperking. Kan ik meedoen?

Absoluut. Hoewel de nadruk bij BeterJudo ligt op het faciliteren van mensen met een beperking, is iedereen welkom. Integratie vinden wij heel belangrijk, en onze judotechnische begeleiding hoort tot de beste van Nederland!

Doen jullie ook aan wedstrijden?

Jazeker. We hebben zelfs Nederlands en Europees kampioenen in ons midden, en onze top-katateams behoren tot de top-5 van de wereld! We gaan een aantal keer per jaar naar wedstrijden. Omdat veiligheid altijd voorop staat zijn de wedstrijdklassen onderverdeeld in categorieën naargelang het judovermogen van de judoka. Zie HIER voor meer informatie over dit onderwerp.

En als ik niet aan wedstrijden mee wil doen?

Dat is natuurlijk geen probleem. Trainen is ook leuk, en je kunt je ook toeleggen op kata of gewoon op het behalen van je volgende band.

Kata?

Ja. Kata’s kun je “ceremonieel judo” noemen. Het is heel geschikt voor mensen die het gewone wedstrijdjudo niet zien zitten, of mensen die hun kennis van het judo willen verdiepen. Maak niet de vergissing te denken dat dit een relaxte vorm van judo is, er wordt hier het uiterste van de conditie, concentratie en het geduld gevergd, want kata’s worden tot het kleinste detail geoefend: eindeloos, keer op keer. Klik op deze link om te zien hoe uitputtend elke techniek wordt getraind. Dit zijn overigens Tycho van der Werff en David Lefevere, die op het WK 2018 in Cancùn 4e werden, op het EK in 2019 2e en het WK 2019 in Seoel de 5e plaats behaalden, en behoren tot de wereldtop!

We hebben een katateam genaamd KATASTROF dat momenteel heel hoog scoort op wedstrijden. De training is erg intensief. HIER is een klein filmpje van het katateam dat naar Stockholm gaat om een seminar bij te wonen en aan een wedstrijd deel te nemen, en via deze link kun je de topteams zien die voor de tweede keer een bezoek aan Japan brengen om daar hun kunst te verfijnen.

Kan ik een zwarte band halen?

Absoluut. Wij hebben 34 dangraadhouders, en die zwarte band hebben ze niet cadeau gekregen, daar zijn examens aan vooraf gegaan! In het SN-judo worden de examens indien nodig aangepast aan de beperking van de judoka maar het behalen van de 1e Dan is zeker geen kleinigheid en vergt jaren training. Houd er dus rekening mee dat dat wel even kan gaan duren.

Mag mijn vader/moeder/opa/oma meekijken?

Natuurlijk! Maar.. we stellen er wel prijs op dat iedereen stil is tijdens de les, en zich ook niet met het lesverloop bezighoudt:
Moeders zijn er niet om de waterflesjes vast te houden, uw kind droogt tijdens de judoles echt niet uit. Vaders zijn er niet om de banden te knopen, dat leren we ze vanzelf en een los jasje is niet erg. Gefrunnik aan de judoka’s, hoe erg hun haar ook in de war zit.. is niet de bedoeling en leidt, zeker bij onze speciale doelgroep, erg af.
Daarnaast geldt de ijzeren regel van het judo: Geen schoenen op de mat, nooit en onder geen enkele voorwaarde! Zand afkomstig van schoenen op de mat kan bij judoka’s, die immers altijd op blote voeten lopen, hele nare brand- en schaafwonden veroorzaken die slechts langzaam helen. Bovendien is het zeer onhygiënisch. ook speciale mat-schoenen zijn niet toegestaan.

Kan mijn kind direct meedoen?

Ja, eigenlijk wel. Afhankelijk van de leeftijd en de beperking zullen we het kind eerst in de introgroep plaatsen, dat is de groep die draait op woensdagavond tussen 17:30 en 18:15. Die groep dient om het kind eerst te observeren, en de noodzakelijke basisvaardigheden bij te brengen voordat we het in een van de andere groepen plaatsen.

Mag ik foto’s maken in de dojo?

Ja, in principe wel, maar alleen voor prive-doeleinden. BeterJudo heeft in elk geval een uitgebreide fotosite.
Er zijn wat uitzonderingen en beperkingen:
Er zijn judoka’s die niet op de foto willen, of mogen. Dat respecteren we zonder voorbehoud, en we verwachten dat u dat ook doet. Ook mogen er tijdens wedstrijdtrainingen geen foto’s worden gemaakt wanneer nieuwe technieken worden getraind, want die houden we zo lang mogelijk voor onszelf. Dat wordt uiteraard apart medegedeeld.
Met name de katatrainingen van ons topteam Tycho en David mogen niet op video worden gezet.
Het gebruik van flitsers is NIET en NOOIT toegestaan aangezien er epileptici onder ons zijn die daarop kunnen reageren. Dus: Ja, foto’s maken is toegestaan maar overleg altijd eerst met Bob Lefevere voor instructies.

Is judo wel veilig?

We doen alle mogelijke moeite om onze lessen en ook onze wedstrijden zo veilig mogelijk te laten verlopen. Regelgeving wordt continu aangepast door de SNJF in samenwerking met de JBN, we proberen dat ook in het buitenland uit te dragen en onze regelgeving wordt door veel organisaties overgenomen. Dus het antwoord is: Ja. Judo is veilig.. hoewel je dat soms niet zou denken als je de judoka’s van ons wedstrijdteam tekeer ziet gaan. Hieronder het legendarische filmpje “Knuffeljudo”.. want ons type judo wordt vaak geringschattend “knuffeljudo” genoemd door trainers die onze methodes te soft vinden.. maar wiens judoka keer op keer hun meerdere moeten erkennen in ons ijzersterke wedstrijdteam, de Amsterdam Express.
In het kader van de veiligheid kunnen we er soms toe overgaan om ouders van judoka die erg veel aandacht nodig hebben, te vragen mee te gaan naar een toernooi of evenement, dat is voor sommige judoka beter.

Ik heb geen judopak!

Voor de eerste paar lessen is dat geen probleem, we hebben pakken te leen. Uiteindelijk zul je wel een pak moeten kopen, plus een rugembleem. Die kan de club tegen gereduceerde prijs leveren.

Ook meedoen? Klik hier voor het aanmeldformulier!</1>