A-Kata en I-Kata: De twee smaken van Special Needs Kata.

Kata op het “GewoonGJudo toernooi in Bodegraven, een goed voorbeeld van een A-Kata toernooi.

SNJF/Katastrof heeft in de laatste jaren veel gedaan om het beoefenen van kata te bevorderen, zowel voor reguliere judoka als judoka met een beperking. Daar zijn twee wedstrijdvormen uit ontstaan:

A-Kata (Aangepast Kata)

In 2013 begonnen we met A-kata, een manier van wedstrijden organiseren waarbij de judoka in klassen worden onderverdeeld die in feite aangeven 1) In hoeverre hun kata is aangepast en 2) Of het team bestaat uit 1, of uit 2 judoka met een beperking.
Het doel daarvan is om de wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Van belang om te weten is dat niet alle A-judoka ook alle technieken kunnen uitvoeren uit oogpunt van veiligheid of vanwege hun beperking. Sommigen hebben “live” aanwijzingen nodig. Voor deze groep judoka is A-Kata bij uitstek geschikt.
Bij A-kata wordt beoordeeld wat er goed gaat. Maatregelen zoals het halveren van punten bij een vergeten techniek horen hier niet bij.

I-Kata (Inclusief Kata)

Maar A-kata doet eigenlijk de groep tekort die wél alle technieken kan uitvoeren, en die dus gewoon aan een regulier toernooi kan deelnemen. Daarvoor is I-Kata geïntroduceerd, voor het eerst tijdens het EK in Gran Canaria, in 2018. Sanne Simons, Thomas Schepen, Cees Roest en Janienke Roelfsema waren de eerste koppels die aan dit historisch evenement meededen.


Dit zijn Thomas en Sanne. Skip naar 4:10 voor de daverende ovatie!

De puntentelling bij het I-Kata is even genadeloos als bij het reguliere kata. Met andere woorden: waar wereldtoppers als Tycho en David rond de 400 punten en hoger halen, zullen hun collega’s met een beperking rond de 200 belanden. Maar dat is niet erg, want dat geldt voor alle deelnemers aan het I-kata en dus komen ze allemaal in dezelfde bandbreedte terecht en kan daaruit weer een nummer 1, 2 en 3 afgeleid worden.

SNJF vindt inclusie belangrijk, en zal altijd proberen om haar activiteiten over de volle breedte van de judoka te spreiden.