
SNJF/Katastrof heeft in de laatste jaren veel gedaan om het beoefenen van kata te bevorderen, zowel voor reguliere judoka als judoka met een beperking. Uit het A-Kata (Aangepast Kata) is een variant onstaan, het I-Kata. Hieronder staan beide omschreven.
A-Kata (Aangepast Kata)
In 2013 begonnen we met A-kata, een manier van wedstrijden organiseren waarbij de judoka in klassen worden onderverdeeld die in feite aangeven 1) Wat hun kata-niveau is en 2) Of het team bestaat uit 1, of uit 2 judoka met een beperking.
Het doel daarvan is om de wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Van belang om te weten is dat niet alle A-judoka ook alle technieken kunnen uitvoeren uit oogpunt van veiligheid of vanwege hun beperking. Ook hebben sommigen “live” aanwijzingen nodig. Voor deze groep judoka is A-Kata bij uitstek geschikt.
De belangrijkste regels:
- De kata mag worden aangepast
- Er mogen aanwijzingen worden gegeven (zelfs “live” voordoen langs de kant is toegestaan!)
- De tori is altijd een judoka met en beperking. In klasse 1 is de uke een reguliere judoka, in klasse 2 is uke ook een judoka met een beperking.
I-Kata (Inclusive Kata)
Voor het hoogste niveau binnen het nage-no-kata heeft EJU (de Europese Judo Unie) in samenwerking met SNJF en SNJU Inclusive Kata geïntroduceerd, ook wel I-Kata genoemd. Dit gebeurde voor het eerst tijdens het EK in Gran Canaria in 2019. Sanne Simons, Thomas Schepen, Cees Roest en Janienke Roelfsema waren de eerste koppels die aan dit historisch evenement meededen. Ook hier gelden speciale regels:
- Het gaat vooralsnog alleen om nage-no-kata.
- Aanpassingen zijn toegestaan maar leiden tot puntenaftrek.
- Op EK’s doen, zoals bij alle EK’s alleen de “best of the best” mee.
- De puntentelling is gelijk aan het reguliere kata.
Dit zijn Thomas en Sanne. Skip naar 4:10 voor de daverende ovatie!
SNJF vindt inclusie belangrijk, en zal zich altijd inzetten om haar activiteiten over de volle breedte van de judoka te spreiden.