Over ons

BETER staat voor Ben=Educatie, Tycho=Entertainment, en Ryū, het Japanse woord voor ‘School’. BeterJudo is de judoclub die bij SNJF hoort en die uiting geeft aan de filosofie waar wij voor staan: Mooi judo met beleid, met geduld, met passie, met zijn allen en vooral: Met plezier.

Ben van der Eng is ons helaas in mei 2015 ontvallen, maar zijn filosofie staat nog recht overeind.

BeterJudo is een van de weinige en misschien wel de enige judoclub in Nederland die zich voornamelijk specialiseert in het lesgeven aan mensen met een beperking. Natuurlijk zijn mensen zonder beperking welkom, want BeterJudo gelooft sterk in inclusie, het samen optrekken van mensen met en zonder beperking.

filepicker-xAsjOhXTzGA8tjoktXA6_kano-2Judo is een zelfverdedigingskunst die op een Zen-boeddhistische basis is ontwikkeld door professor Jigoro Kano. Een pedagoog die vele vechtkunsten bestudeerd had en tot de conclusie kwam dat er veel onnodige en gevaarlijke technieken in de meeste vechtkunsten zaten. Hij heeft het toenmalige jiu-jitsu omgevormd tot een sport die veilig was voor alle leeftijden.

Sindsdien is duidelijk geworden dat Judo meer is dan een wedstrijdsport, maar eerder een filosofie, een levenswijze. Het is namelijk ook een geweldig instrument om kinderen sociale competenties op een natuurlijke manier aan te leren.

Zoals Jigoro Kano Sensei in staat was om het jiu-jitsu om te buigen tot een beschaafde vechtsport, zo zijn Ben van der Eng en Tycho van der Werff op hun beurt in staat gebleken het Judo om te vormen tot een sport geschikt voor mensen met een beperking, het Special Needs Judo of zoals het ook wel genoemd wordt: Het A-Judo (Aangepast Judo). De term “G-Judo” wordt ook nog wel eens gebruikt maar de aanduiding “G-” is afkomstig uit de voetballerij, een spelletje dat niet bepaald bekend staat om zijn sportiviteit en de judogemeenschap wilde daar een aantal jaren geleden niet langer mee geassocieerd worden.

Wat voor beperking? Dat maakt voor ons niet zoveel uit. Afhankelijk van de beperking en het niveau van de judoka wordt deze in een geschikte groep geplaatst. Onder ons zijn judoka’s met verstandelijke, lichamelijke en sociale beperkingen, uit allerlei leeftijdsgroepen.

De BeterJudo lessen hebben meerdere doelen en die hebben allemaal te maken met de hulpvraag van de deelnemer: Hoe kunnen wij helpen om mensen -en in ons geval met name mensen met een beperking- met een positieve attitude door het leven te laten gaan?

Om te komen tot die positieve houding gebruiken wij onze aangepaste judomethodiek, want door Judo te beoefenen op een zoveel mogelijk aangename en speelse manier en de judoka te begeleiden in voor- en tegenspoed, weten wij door ervaring dat dit zal leiden tot welzijn en welbevinden van de judoka nu en later in diens leven.

De doelen die wij willen bereiken zijn:

  • Niet een Judo trucje leren maar spelenderwijs aanleren van judotechnieken.
  • Door Judo leren een harmonieus en evenwichtig mens te worden.
  • Door Judo motorische vaardigheden te ontwikkelen.
  • Sociale vaardigheden aanleren, door er van bewust te worden dat je anderen nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
  • Als een ware sportman, fairplay en eerlijkheid uit te dragen.
  • Een gezonde leefstijl te stimuleren.
  • Trainen, niet alleen als men jong is maar een leven lang.
  • Vreugde en welbehagen in het leren van judo maar ook in het leven te brengen.
  • Welzijn voor allen en persoonlijke groei.

Het zal duidelijk zijn dat Judo een prima hulpmiddel is om gedrags- en emotioneel beperkte kinderen perspectief te bieden, namelijk een goede vrijetijdsbesteding waarbij het samen met elkaar positief de sport beleven voorop staat. Ook lichamelijk beperkte kinderen kunnen grote voordelen ondervinden van judolessen. Onze hoofdcoach bezit daartoe het certificaat “Judo In De Zorg“, een overheidserkende opleiding die garant staat voor grote deskundigheid op het terrein van onze speciale judoka’s.

Wedstrijdjudo

Heeft BeterJudo dan geen wedstrijdjudoka’s? Jazeker hebben we die! Wij doen jaarlijks mee aan een groot aantal toernooien, ook in het buitenland.
En ondanks dat onze methode vaak geringschattend “knuffeljudo” wordt genoemd omdat wij niet geloven in de zogenaamd “keiharde” trainingen van sommige trainers behaalt het beresterke team van BeterJudo steevast geweldige resultaten, en is menig judoka al in hardhandige aanraking gekomen met de expresstrein uit Amsterdam:

Daarnaast organiseert SNJF, de moederorganisatie van BeterJudo, jaarlijks een toernooi in Beverwijk dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste toernooi voor A-Judo ter wereld! Voor meer informatie, bekijk deze link.

Het SN-wedstrijdjudo is in vijf divisies ingedeeld afhankelijk van de beperking en het niveau, om zodoende een judoka optimaal te kunnen laten presteren en plezier aan de wedstrijd te laten beleven. Daarnaast worden de judoka’s uiteraard professioneel gecoacht. We proberen meerdaagse toernooien die we bezoeken vaak wat meerwaarde te geven met een bezoek aan een pretpark of dierentuin.

BeterJudo is een hechte groep, en we verwelkomen van harte eenieder die met ons mee wil doen! Kom eens kijken op de Alphons Laudyschool op maandag-, woensdag- of vrijdagavond. De koffie staat klaar en de dojo is open.

Meer informatie over de SN-Judo wedstrijddivisies
Artikel over BTR filosofie door Ben van der Eng

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.