Dangraadhouders

BeterJudo heeft momenteel (Juli 2018) maar liefst 34 houders van een dangraad! Het behalen van een dangraad is belangrijk in het kader van de empowerment van onze judoka’s. Het behalen van de 1e dan vergt jaren van training die uitmonden in een langdurig examen. Voor sommige van onze leden is dat examen aangepast vanwege fysieke of verstandelijke beperkingen, maar dat neemt niet weg dat het voor iedereen een lange en moeilijke weg is. We hebben niet van iedereen een goede foto en van sommigen helemaal niet, maar hieronder is het grootste gedeelte van onze dangraadhouders te zien.
Ex-leden worden aangeduid met *, en helaas zijn er ook leden overleden, aangeduid met ✝.

In de submenu’s onder deze pagina zijn beelden van de examens van de laatste jaren te zien. Hoewel dat vroeger niet gebruikelijk was, vinden wij dat de kwaliteit van de examens niet ter discussie mag staan; Special Needs judoka moeten net zo hard werken voor hun dangraden als hun collega-judoka zonder beperking. De aanpassingen in de examens zijn dan ook om de beperking van de judoka te omzeilen en zeker niet om het examen eenvoudiger te maken.
Om diezelfde reden is SNJF ook tegen het verstrekken van een dangraad als een judoka kampioen geworden is, of het uitvoeren van een betekenisloos examen om een judoka naar de zwarte band te tillen.

Judoka die de bruine band hebben behaald, worden uitgenodigd om op de vrijdagavond aan de dangraadtraining deel te nemen. Hier traint het Katastrof team, en worden de benodigde kata en technieken tot het kleinste detail doorgenomen. Dan blijkt ook wat de aanpassingen aan het examen moeten zijn. Is een judoka bijna klaar voor het examen, dan doen we een proefexamen, waar de gemaakte aanpassingen ook aan de examinatoren worden getoond. Keuren die het examen goed, dan volgt het echte examen en hebben we er waarschijnlijk een dangraadhouder bij.. want er is nog nooit een judoka van BeterJudo gezakt.

Ben van der Eng. Klik op de foto om alle dangraadhouders van BeterJudo te zien.

2 thoughts on “Dangraadhouders

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.