Banden en banden knopen

Wat is die band?

De band (obi) dient om het jasje van je pak dicht te houden. De kleur van de band geeft aan hoever je in het Judo bent gekomen, met andere woorden: hoeveel technieken je beheerst. Hieronder is een klein overzichtje.

Tot en met de bruine band kunnen de banden voorzien worden van zg. “slippen”, gekleurde strookjes stof die aan het eind van de band worden vastgemaakt om aan te geven dat je vorderingen hebt gemaakt, maar nog niet aan de volgende band toe bent.

Hoe ziet zo’n band (obi) eruit?

Uit oogpunt van veiligheid is een obi van heel dik materiaal gemaakt. De regels schrijven voor dat de obi tussen de 4 en 6mm dik moet zijn, en dat er tussen de 10 en 16 stiksels in de lengte door de band moeten lopen.
We zien ook wel eens banden die van een afgeknipt lintje zijn gemaakt. Dat is af te raden, want soms wordt er tijdens het judo behoorlijk hard aan de band getrokken. Als zo’n band dan alleen van een stukje dunne stof is gemaakt dan wordt deze heel smal en oefent dan grote druk uit op de onderliggende huid. Dat heeft rare langwerpige blauwe plekken tot gevolg.
Ook de zachte witte banden die je bij sommige goedkope judopakken krijgt zijn ongeschikt.

Hoe draag je de band?

Je knoopt de band vast om je buik, en drukt hem daarna naar beneden, tot aan je heupen. De band rust dan op je bekken.

De band knopen

Er zijn twee manieren: De eenvoudige wedstrijdknoop, die wordt het meest gebruikt en is het makkelijkst te leggen, als volgt:

De kataknoop

Je ziet de leden van het katateam ook wel met de kataknoop rondlopen. Dat is de voorgeschreven knoop voor katawedstrijden. Hij is onmogelijk los te krijgen in een wedstrijd en zit heel netjes: