Belangrijke informatie voor de deelnemers aan de reis naar Griekenland (update 19/6)

Belangrijke informatie voor de deelnemers aan de reis naar Griekenland (update 19/6)

Voor wie is deze informatie?

  • Deze informatie is voor alle deelnemers aan de trip die medicijnen gebruiken die onder de Opiumwet vallen(*).
  • Het gaat hier in het algemeen om medicijnen als Ritalin, Concerta, anti-depressiva, sommige anti-epileptica en slaapmiddelen.
  • Weet je niet of je medicijn hieronder valt, vraag het dan aan je huisarts.
  • We verzoeken alle deelnemers die zulke medicijnen gebruiken om naar deze link te gaan en de instructies te volgen.

(*)Voor diegenen die geen medicijnen onder de Opiumwet gebruiken, is een gewoon medicijnpaspoort voldoende. Dat kun je gratis aanvragen bij je apotheek.

Waarom?

Omdat medicijnen die onder de Opiumwet vallen niet in Griekenland worden toegelaten zonder begeleidende papieren.
Voor de duidelijkheid: een medicijnpaspoort is dus niet voldoende.

Wanneer moet ik dit regelen?

Het verstrekken van een Schengen Verklaring kan tot VIER weken duren. Hou daar rekening mee, of vraag hem nu direct aan.

Welke gegevens zijn van belang?

  • De naam van de werkzame stof in de medicijnen. Dit is te vinden in de bijsluiter. Voorbeeld: Voor Ritalin is de werkzame stof methylfenidaat. Je kunt dit navragen bij je huisarts.
  • Eerste dag van ons verblijf in Griekenland: 25 oktober 2023
  • Laatste dag van ons verblijf in Griekenland: 29 oktober 2023

Wat moet er gebeuren?

Per medicijn moet een zg. “Schengen-verklaring” worden aangevraagd. Die verklaring kun je downloaden op de eerder genoemde site, en moet ook ondertekend en gestempeld worden door je huisarts. De verklaring zul je vervolgens tijdens het passeren van de beveiliging op de luchthaven bij je moeten dragen. Er zijn meer regels, maar daar besteden we aandacht aan wanneer de reis nadert.
Voor het moment is het belangrijk dat iedereen die dat nodig heeft een Schengen-verklaring aanvraagt. Een paar weken voor de reis zullen we checken of de verklaringen er zijn.

Is dit echt nodig?

We gaan er van uit dat iedereen zich aan de regels houdt, en een Schengen-verklaring aanvraagt als dat nodig is. Heb je die niet bij je, dan kan het zijn dat je medicijnen in beslag worden genomen en zit je zonder. Daar kunnen en zullen we geen verantwoording voor nemen, maar wat ons betreft is het geen goede zaak als een van onze deelnemers ineens zonder medicijnen zit, met alle consequenties die dat kan hebben.
Wat is je reactie?
+1
0
+1
0
+1
0