Eten en voedsel
Het is het beste om vantevoren te leren met stokjes te eten. Je kunt er niet altijd op rekenen dat een restaurant vorken en messen heeft.
Haal de eetstokjes uit de verpakking en leg ze dan op het bakje dat daarvoor is neergezet tot het eten is opgediend. Leg ze daar ook altijd terug. Het is niet netjes om de eetstokjes op het eten te leggen.
Steek NOOIT de stokjes rechtop in het voedsel. Dat is een ernstige belediging. Het rechtop zetten van stokjes in het eten wordt alleen tijdens begrafenissen gedaan. NIET doen dus!
Ook niet netjes is om de stokjes tussen je handen heen en weer te wrijven. Daarmee geef je aan dat je denkt dat de stokjes van slechte kwaliteit zijn.
Je krijgt in het algemeen geen apart bord, behalve een kommetje voor de rijst.
Als je je afvraagt hoe je in vredesnaam rijst moet eten met stokjes: De Japanse rijst is plakkerig en klontert aan elkaar. Dat lukt dus prima. De gewoonte is om de rijstkom naar de mond te brengen.
Het wordt als welgemanierd gezien om alle rijst in de kom op te eten.
Net als bij ons is de regel: Wat je pakt, eet je ook op.
Soep mag je direct uit de soepkom drinken.
Schep niet zomaar op voor je Japanse tafelpartner. Vraag altijd eerst!