Etiquette in Japan – (1) Regels binnenshuis

Veel regels over het gedrag binnenshuis in Japan gaan over schoeisel. Er is een duidelijke lijn tussen buitenshuis, dat beschouwd wordt als vuil en onrein en binnenshuis, waar de vloer pijnlijk schoon wordt gehouden. Zo zul je een Japanner zelden tot nooit buiten op de grond of op een stoepje zien zitten, zoals wij wel doen. De regels omtrent schoeisel zijn niet alleen van toepassing op woonhuizen, maar ook op dojo, restaurants, tempels, kastelen en andere historische gebouwen.

De Genkan

De grens tussen binnen- en buitenshuis is niet de deur zelf, maar het ingangsgedeelte, de genkan. Hoewel binnenshuis en echter de voordeur, wordt de genkan nog steeds beschouwd als “buiten” en dit is ook de plaats voor mensen om hun schoenen te plaatsen. Het werkelijke “binnenshuis” is meestal verhoogd en ziet er qua vloerbedekking ook anders uit als de genkan.
Stap nooit terug in de genkan nadat je je schoenen hebt uitgetrokken.
Het wordt als welgemanierd beschouwd om je schoenen met de neus in de richting van de buitendeur te plaatsen nadat je ze hebt uitgetrokken.

Slippers

Slippers worden aangeboden door de gastheer. Als je geen sokken draagt is het beleefd om een schoon paar sokken aan te doen nadat je je schoenen hebt verwijderd. Slipper mogen binnenhuis overal worden gedragen behalve op een tatami vloer. Op een tatami mag je alleen lopen met sokken of blote voeten. Doe je slippers uit en plaats ze netjes buiten de tatami kamer.

Toiletslippers

Soms staan buiten het toilet speciale toiletslippers. Het is de bedoeling dat je die aandoet tijdens toiletbezoek. Vergeet ze niet achteraf weer uit te doen! Dat is een veel gemaakte fout door buitenlanders.

Slippers in de dojo

Buiten de tatami loopt men, niet, nooit, in geen geval zonder slippers rond. Dat wordt beschouwd als het vuil van buiten op de tatami brengen. Het zal duidelijk zijn dat het met straatschoenen op de mat lopen onvergeeflijk is. Net als bij ons, eigenlijk.

Wat is je reactie?
+1
0
+1
0
+1
0