Judoka Wim Ruska is zaterdag 14 februari op 74-jarige leeftijd overleden.

Willem “Wim” Ruska was een fenomeen op de tatami. De blonde Amsterdammer, die als vijftienjarige bij de marine de eerste judolessen kreeg van zijn kwartiermeester, was een judoka die feilloze techniek en timing paarde aan brute kracht. De loopbaan van Ruska kende met een lange lijst aan nationale, Europese én wereldtitels al vele hoogtepunten, maar de ultieme apotheose kreeg met twee Olympische titels gestalte in 1972: In de zwaargewichtklasse boven 93 kilo rekende hij af met supersterren als de Japanner Nishimura, de Georgiër Onashvili en de Duitser Glahn, en uiteindelijk in de open klasse met de Russische reus Kuznetsov. Ruska deed wat niemand hem had voorgedaan: hij was, en is in 2015 nog steeds, de enige judoka die twee keer goud op dezelfde Spelen won.
Deze bovenmenselijke prestatie werd overschaduwd door de bloedige Palestijnse aanslag op de Israëlische equipe. Hoewel het IOC, bij monde van voorzitter Avery Brundage, verklaard had: “The Games must go on” keerden vele sporters toch terug naar Nederland. Ruska niet, en dat is hem in sommige delen van de publieke opinie zwaar aangerekend.
Waar Geesink acht jaar eerder als olympisch kampioen alom was bejubeld, werd Ruska bij terugkeer lauw onthaald. In het licht van de recente gebeurtenissen was het niet zo gek dat koningin Juliana op Soestdijk na het bloedbad in München geen feestje aanrichtte voor de Nederlandse olympische kampioenen, maar Ruska keek wel raar op toen hij twee jaar later zag dat het Nederlands elftal van Cruijff en Michels, met premier Den Uyl, in polonaise door de paleistuin ging.. na nota bene een verloren WK-finale.

Ruska werd in 2001 getroffen door een hersenbloeding, wat zijn spraakvermogen aantastte en waardoor hij deels verlamd raakte.

In 2013 werd de ‘Tarzan van de tatami’, geroemd om zijn kracht en atletisch vermogen door de internationale judofederatie (IJF) in de IJF Hall of Fame opgenomen.

Sinds 2014 woonde de geboren Amsterdammer in een verpleeghuis in Hoorn, waar hij op 14 februari 2015 overleed.

Mate sore made, hasha.

In Memoriam: Willem Ruska (1940-2015)

One thought on “In Memoriam: Willem Ruska (1940-2015)

  • 2015-02-16 at 09:53
    Permalink

    Hij was zeer levende legende erg jammer dat hij er niet meer bij is maar wat ie wel kon.

    Ik wens ook familie , vrienden , oud bekende veel sterkte in deze moeiljke tijd ook ons toernooi in beverwijk zullen wij niet snel vergeten

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: