Kata workshop Shihan Yamamoto

Tja, hoe gaat dat, zo’n workshop.. Roland en Shannon Homburg, David Lefevere en ondergetekende waren om 10 uur aanwezig in De Koploper, een mooi sportcentrum in Lelystad. Het wachten was nog even op Shihan Yamamoto, die van alles en nog wat video wilde schieten. Maar uiteindelijk begonnen we op tijd.

Allereerst werd de aanwezige judoka’s even duidelijk ingewreven hoe de groetprocedure ook weer hoort. Allereerst wordt de kamiza gegroet, het keurige altaartje dat JVIJ heeft staan en waar het portret van Kano Sensei hangt. Pas daarna werden Shihan Yamamoto en Blonk gegroet, en niet met het slordige ‘hajimesenseinirei’ dat wij gewend zijn.. Het zijn namelijk vier woorden: Ha-jime (aan het werk), Sensei ni (Hier is uw meester), Rei (Groet).

Dat werd drie keer overgedaan voordat Shihan Yamamoto tevreden was en vervolgens kon de workshop beginnen. Voor de pauze werd aandacht besteed aan de ju-no-kata, daarna aan de koshiki-no-kata.

Wat vooral opvalt tijdens zo’n kata workshop is de enorme aandacht voor details. Niets is te klein of te eenvoudig om aan de aandacht te ontsnappen. Sommige onderdelen van de kata werden tot in den treure overgedaan maar uiteindelijk denk ik dat iedereen, inclusief de toeschouwers, tevreden naar huis ging.

Hieronder een dubbele Ju-No Kata: