Renske en Shannon oefenen houdgrepen

Sommige leden van de wedstrijdgroep zijn de laatste tijd fanatiek bezig met kata’s.. worp dit, beenveeg dat, netjes groeten, alles synchroon, extra pasje hier en nog meer strekken daar: Kata’s worden uitgevoerd met uiterste precisie en zijn bedoeld om de verschillende technieken van het judo tot in perfectie te laten zien.

Er is maar eén juiste manier om een kata uit te voeren en die wordt in katawedstrijden dan ook scherp beoordeeld door een vijftal ‘judges’.
In het SN-judo mogen de kata’s aan de hand van de beperking van de judoka’s worden aangepast, maar dit moet wel in de geest van de kata gebeuren, want je mag niet zomaar een techniek overslaan.
BT Ryu Judo doet op 8 maart a.s. mee aan het NK Kata, met de volgende kata’s:
– Nage-no-kata (Werpvormen)
– Katame-no-kata (Grondvormen waaronder klemmen en verwurgingen)
Het Kata-strof team is op woensdag, vrijdag en soms tijdens een extra training op zaterdag bezig om hun techniek te perfectioneren. Dat gebeurt door eindeloze herhaling, video-ondersteuning en nogmaals herhaling.
Waarom dat fanatisme? Nou, in de eerste plaats omdat de hele Katastrof groep er verschrikkelijk veel plezier in heeft om dit allemaal zo perfect mogelijk te doen.
Maar er is nog een andere reden: Met het introduceren van kata’s in het SN-Judo hebben we het gevoel dat we een nieuwe gelegenheid hebben geopend voor SN-judoka’s om judo te beoefenen. Bijvoorbeeld voor judoka’s voor wie het wedstrijdjudo te belastend is, of judoka’s die een beperking hebben waardoor ze alleen het meer voorspelbare kata kunnen beoefenen. Kata’s zijn zeer geschikt voor SN-judoka’s!


Hierboven is een video te zien van de wereldkampioenen, Michito Sakamoto & Takayuki Yokoyama in Malaga vorig jaar.

NK Kata 2015
%d bloggers liken dit: