Het woord “allemachtig” is hier van toepassing. Klik op de foto voor de volledige galerij.

Op zaterdag kreeg Tycho een uitnodiging van Tomoo Hamana Sensei, voor de All Japan Youth Championships, de Japanse jeugdkampioenschappen, die plaatsvonden in.. de Nippon Budokan. En wie zijn Judo-geschiedenis niet helemaal op orde heeft herinnert zich wellicht toch wel dit legendarische beeld:

Anton Geesink wint met osae-komi van Akio Kaminaga, Tokyo 1964.

..en op die historische plaats mochten wij vandaag een judowedstrijd bijwonen. Dat is een evenement hier. Niet zoals bij ons in een vergeten sporthal, maar we zaten daar met ongeveer 10.000 Japanners en -we hebben ze niet precies kunnen tellen- ongeveer 1000 deelnemers in de leeftijd van 10 tot ongeveer 18.
CORRECTIE: We hoorden achteraf dat er maar liefst 4000 (!) deelnemers waren!!

De sfeer is.. relaxed. Er wordt zeker hard gejudood, zonder dikdoende coaches met schrijfblokken die niet ter zake doende dingen opschrijven, zonder toespraken, met een enorme efficiency (De zaal is in 5 minuten omgetoverd van een kale mat in een wedstrijdmat met tafeltjes, electronische scoreboards en een enorme hoeveelheid mathelpers. Zelfs de drie personen achter de tafels hebben drie backups zodat er bij problemen onmiddellijk ingegrepen wordt.

Dat alles heeft tot gevolge dat de wedstrijden in een werkelijk moordend tempo worden afgewerkt; we telden 8 partijen in evenzoveel minuten, want het niveau is hoog. Ook al zijn het kleine kinderen, het verschijnsel beenworpje-beenworpje-beenworpje-tot-er-iemand-omvalt dat onze jeugdwedstrijden plaagt is hier niet aan de orde.

De terugweg leidde door de tuinen van het Keizerlijk paleis. En hoewel we de Ginza-wijk wilden bekijken werd het tempo van de groep dermate laag dat we besloten naar huis te gaan, de vermoeidheid begint nu echt toe te slaan.

PG31 – All Japan Youth Championships
%d bloggers liken dit: