Een jeugdles, gisteravond in Kodokan. Klik op de foto voor de hele galerij.

En dan is de laatste dag in Tokyo aangebroken. We zitten nu met een broodje en koffie te wachten op de KL862 die ons in 12.5 uur naar Amsterdam zal vliegen, want als je om 0400 uit bed moet gaat ontbijt niet lukken. Voor de ophalers: KL862, aankomst 15:00.

Laatste avond

Gisteravond zijn we voor de allerlaatste keer in de Kodokan geweest en alweer hartelijk ontvangen. Na tijdens een katales wat Special Needs technieken te hebben gedemonstreerd gingen we verder met een algemene kata-les. Alweer zorgden Shannon en Renske voor wat commotie: Toen zij aan hun routine begonnen liepen er ineens drie hooggeplaatste judoka binnen die ze het hele uur hebben geholpen met hun katame-no-kata.
Ook in de main dojo was de belangstelling groot; vrijwel al onze judoka’s hebben de kans gehad om zich eens met een 8e Dan te meten. Na een groepsfoto en het uitwisselen van kado’s was de avond voorbij.

Vaarwel

We zeggen vaarwel tegen dit schitterende land met haar vriendelijke, gastvrije en behulpzame inwoners, die een bijna bovenmenselijke perfectie in hun leven nastreven. Tegen de brandschone metro’s, publieke gebouwen, hotels. Waar vuilniswagens en bouwvakkersbusjes blinkend gepoetst zijn. Tegen de eindeloos beleefd buigende mensen, strak gedisciplineerde maar toch zo vriendelijke menigtes en bovenal tegen de legendarische locaties die we hebben bezocht: De eerbiedwaardige Kodokan, de verbijsterende Nippon Budokan, de nederige Eishō-Ji tempel, het gecompliceerde maar zo duidelijk aangeduide metrostelsel, de machtige Shinkansen kogeltreinen en de megastad Tokyo.

Succesvol?

Noemen we dit project succesvol? Waarschijnlijk wel en we gaan nog een heleboel uurtjes evalueren, rapporten schrijven en het project keurig afronden. We hebben huiswerk meegekregen van de Kodokan, dat moet geschreven worden en uiteraard (zoals vaker bij SNJF projecten) komt er een aftermovie.

De website

De site projectjapan.nl blijft nog een paar maanden in de lucht. Daarna zullen de pagina’s worden opgenomen in de SNJF site als een permanente herinnering.

We zullen nog wat artikelen publiceren op projectjapan.nl, bijvoorbeeld als de definitieve fotoseries worden gepubliceerd en ook als de aftermovie klaar is. Van de dagelijkse updates is dit echter de laatste. We willen iedereen hartelijk bedanken voor zijn aandacht, en onze deelnemers voor hun bijdrages en foto’s.

Bijdrages deelnemers

Als er iemand is die zijn indrukken graag aan deze website wil toevertrouwen, dan kan dat tot ongeveer eind augustus. Stuur je artikel naar webmaster@specialneedsjudo.nl en dan zullen we het met plezier plaatsen.

Dat geldt ook voor foto’s: Als je nog foto’s van je camera hebt gehaald en je wilt dat delen met iedereen, dan ga je naar
https://sylverback.smugmug.com/upload/FDqPNW/FOTO
..en kun je ze uploaden.

Videobestanden gaan naar:
https://sylverback.smugmug.com/upload/cP9C2h/VIDEO

Tot zover:
Bob Lefevere
Webmaster,
Project Japan.

PH02 – Sayonara
%d bloggers liken dit: