Christel en Renske tijdens Ju-nō-kata.

Wat doet het Katastrof team?

Allereerst is Katastrof het team dat met sommige judoka meedoet aan katawedstrijden, en deze ook zelf organiseert. Maar Katastrof zorgt er ook voor dat de mensen die een zwarte band willen halen, daar degelijk in getraind worden. Elk van Tycho’s 33 dangraadhouders heeft zijn danexamen in 1x gehaald, en die reputatie willen we hooghouden. Zwarte-band training is zwaar, laat daar geen twijfel over bestaan. En onze SN-judoka doen nog een graadje meer als bij een normaal examen wordt verwacht. Dat betekent dus elke vrijdagavond komen opdagen, trainen en datzelfde een week later weer herhalen. Kata’s zijn een essentieel en verplicht onderdeel van het danexamen.

Wat is dat Kata precies?

Veel technieken in het Judo zijn onmogelijk te demonstreren in een gewone wedstrijd. Het gaat simpelweg te snel, en de fijne puntjes zijn al helemaal onzichtbaar of “verdrinken” in de krachtsexplosies. Bovendien zijn de relaties tussen de verschillende worpen niet duidelijk. Kata is daarom bedoeld als een demonstratie van de diverse technieken. Er zijn een aantal kata’s:
– Nage-nō-kata demonstreert vijftien verschillende werptechnieken.
– Katame-nō-kata demonstreert klemmen, verwurgingen en houdgrepen.
– Kime-nō-kata demonstreert aanvallen en verdedigen met zwaard en mes.
– Ju-nō-kata demonstreert vormen van zachtaardigheid: De klemmen worden niet helemaal aangezet, er wordt niet gegooid en alles gebeurt in totale beheersing
– Kodokan Goshin-jutsu demonstreert verdedigingen tegen zwaard, mes en pistool.
Elke judoka krijgt met kata te maken op het moment dat hij/zij voor zijn zwarte band gaat trainen.

Hoe precies is die uitvoering?

De uitvoering is uiterst precies. Stand van de hand, vingers, houding van de judoka, uiterlijke verzorging, correcte knoop in de band, alles telt mee!

Dus dat is heel moeilijk voor mensen met een beperking?

Nee, niet echt. Kata is moeilijk, daar is geen twijfel over. Maar het procedurele en voorspelbare karakter spreekt bijvoorbeeld mensen met autisme aan. De langzame, afgemeten bewegingen zijn heel geschikt voor mensen met Down’s syndrooom. De legendarische Cees Roest heeft een dwarslaesie vanaf de borst en hij is een katameester!

Zijn er katawedstrijden?

Ja. Elke techniek krijgt een bepaald aantal punten toegewezen, en er geldt een aftrek naargelang de zwaarte van de gemaakte fout. En de beoordeling is genadeloos: Even opkijken op het moment dat je rechtuit moet kijken kost je meteen 3 punten. Tycho en David deden in 2017 mee aan het EK in Malta en werden daar 6e!

Zijn er speciale wedstrijden voor SN-judoka?

Ja. SNJF heeft zich de laatste jaren hard gemaakt voor katawedstrijden. De katawedstrijd op ons grote toernooi in Beverwijk is een van de grootste ter wereld!
SN-Kata wordt anders beoordeeld. Waar in het reguliere kata elk foutje genadeloos wordt afgestraft, wordt in het SN-kata beoordeeld wat er goed gaat. Waar in het reguliere kata elke kata tot op het kleinste detail is beschreven, zijn SN-kata vaak aangepast op de mogelijkheden van de deelnemer.

Ik wil wel meedoen!

Het katateam oefent op vrijdagavond. Je mag daar meedoen na uitgenodigd te zijn. Vanaf 2e kyu is het zinvol, want je moet wel enige Judo-ervaring hebben. Je zult merken dat de vrijdagavond een heel ander soort les is: Het is er stil, er wordt heel hard gewerkt en het is maar een klein groepje. Je moet er ook apart voor betalen want de vrijdagavondlessen vallen niet onder het normale lesprogramma.

Deelnemen aan wedstrijden

Deelnemen aan een wedstrijd is een andere kwestie: Je kiest een maatje, en traint de kata die je wilt gaan demonstreren. Daarbij krijg je assistentie van onze meer ervaren kata judoka. Kun je geen maatje vinden, dan is het mogelijk om daarvoor Renske of David te vragen. Zij kunnen met je meedoen als je aan een wedstrijd meedoet. Er is eén regel: Ze mogen maximaal met 3 kata meedoen, en ze betalen niet voor hun deelname, dat moet je zelf doen (anders zouden ze voor iedereen moeten betalen terwijl ze je juist een dienst bewijzen).