BeterJudo is een judoclub die zich voornamelijk richt op judoka met een beperking. We kunnen ons voorstellen dat daar veel vragen over rijzen.
Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen. Mocht je vraag hier niet bij staan, schroom dan niet om contact op te nemen of beter nog, langs te komen!

Wat is de contributie voor BeterJudo?
BeterJudo kost EUR 225,– per jaar. In Januari van elk jaar worden de facturen verstuurd. Voor de schoolprojecten gelden andere tarieven.
De vrijdagavond kata/dangraadtraining kost EUR 20,– per maand.

Ik heb [vul beperking in]. Kan ik meedoen?
Ja. Zolang de beperking geen risico’s oplevert voor jezelf of de andere judoka’s kan iedereen meedoen! We kunnen overal een geschikt lesprogramma bij maken, voor lichamelijke, verstandelijke, sociale of zintuiglijke beperkingen.

Maar mijn kind kan helemaal niet lopen!
Nog steeds geen probleem. We adviseren u dan toch eens te komen kijken. Niet kunnen lopen is geen belemmering om Judo te beoefenen. We hebben een behoorlijk aantal deelnemers die gebruikmaken van een rolstoel.

Ik heb geen beperking. Kan ik meedoen?
Jazeker. Hoewel de nadruk bij BeterJudo ligt op het faciliteren van mensen met een beperking, is iedereen welkom. Integratie vinden wij heel belangrijk, en onze judotechnische begeleiding hoort tot de beste van Nederland!

Doen jullie ook aan wedstrijden?

Jazeker. We hebben zelfs Nederlands en Europees kampioenen in ons midden! We gaan een aantal keer per jaar naar wedstrijden. Omdat veiligheid altijd voorop staat zijn de wedstrijdklassen onderverdeeld in categorieën naargelang het judovermogen van de judoka. Zie HIER voor meer informatie over dit onderwerp.

En als ik niet aan wedstrijden mee wil doen?
Dat is geen probleem. Trainen is ook leuk, en je kunt je ook toeleggen op kata’s of gewoon op het behalen van je volgende band.

Kata’s?
Ja. Kata’s kun je “ceremonieel judo” noemen. Het is heel geschikt voor mensen die het gewone wedstrijdjudo niet zien zitten, of mensen die hun kennis van het judo willen verdiepen. Maak niet de vergissing te denken dat dit een relaxte vorm van judo is, er wordt hier het uiterste van de conditie, concentratie en het geduld gevergd, want kata’s worden tot het kleinste detail geoefend: eindeloos, uitputtend, keer op keer.
We hebben een katateam genaamd KATASTROF dat momenteel heel hoog scoort op wedstrijden. De training is erg intensief. HIER is een klein filmpje van het katateam dat naar Stockholm gaat om een seminar bij te wonen en aan een wedstrijd deel te nemen.

Kan ik een zwarte band halen?
Jazeker. Wij hebben 33 dangraadhouders, en die zwarte band hebben ze niet cadeau gekregen, daar zijn examens aan vooraf gegaan! In het SN-judo worden de examens indien nodig aangepast aan de beperking van de judoka maar het behalen van de 1e Dan is zeker geen kleinigheid en vergt jaren training. Houd er dus rekening mee dat dat wel even kan gaan duren.

Mag mijn vader/moeder/opa/oma meekijken?
geesink-judoNatuurlijk! Maar.. we stellen er wel prijs op dat iedereen stil is tijdens de les, en zich ook niet met het lesverloop bezighoudt:
Moeders zijn er niet om de waterflesjes vast te houden, uw kind droogt tijdens de judoles echt niet uit. Vaders zijn er niet om de banden te knopen, dat leren we ze vanzelf en een los jasje is niet erg.
Daarnaast geldt de ijzeren regel van het judo: Geen schoenen op de mat, onder geen enkele voorwaarde! Zand afkomstig van schoenen op de mat kan bij judoka’s, die immers altijd op blote voeten lopen, hele nare brand- en schaafwonden veroorzaken die slechts langzaam helen. Bovendien is het zeer onhygiënisch.

Kan mijn kind direct meedoen?
Ja, eigenlijk wel. Afhankelijk van de leeftijd en de beperking zullen we het kind eerst in de introgroep plaatsen, dat is de groep die draait op woensdagavond tussen 17:30 en 18:15. Die groep dient om het kind eerst te observeren, en de noodzakelijke basisvaardigheden bij te brengen voordat we het in een van de andere groepen plaatsen.

Mag ik foto’s maken in de dojo?
no_flash_photography_sign-1024x1021Ja, in principe wel. BeterJudo heeft in elk geval een uitgebreide fotosite.
Er zijn wat uitzonderingen en beperkingen:
Er zijn judoka’s die liever niet op de foto gaan. Dat respecteren we zonder voorbehoud, en we verwachten dat u dat ook doet. Ook mogen er tijdens wedstrijdtrainingen geen foto’s worden gemaakt wanneer nieuwe technieken worden getraind, want die houden we zo lang mogelijk voor onszelf. Dat wordt uiteraard apart medegedeeld.
Het gebruik van flitsers is NIET en NOOIT toegestaan aangezien er epileptici onder ons zijn die daarop kunnen reageren. Dus: Ja, foto’s maken is toegestaan maar overleg altijd eerst met Bob Lefevere voor instructies.

Is judo wel veilig?
We doen alle mogelijke moeite om onze lessen en ook onze wedstrijden zo veilig mogelijk te laten verlopen. Regelgeving wordt continu aangepast door de SNJF in samenwerking met de JBN, we proberen dat ook in het buitenland uit te dragen en onze regelgeving wordt door veel organisaties overgenomen. Dus het antwoord is: Ja. Judo is veilig.. hoewel je dat soms niet zou denken als je de judoka’s van ons wedstrijdteam tekeer ziet gaan.

Ik heb geen judopak!
Voor de eerste paar lessen is dat geen probleem, we hebben pakken te leen. Uiteindelijk zul je wel een pak moeten kopen, plus een rugembleem. Die kan de club tegen gereduceerde prijs leveren.

Ook meedoen? Klik hier voor het aanmeldformulier!