Wat mee te nemen?

Deze pagina bevat een lijst van dingen die handig zijn om naar Japan me te nemen. We gaan ervan uit dat je zelf wel weet wat je moet meenemen voor wat betreft t-shirts, schoenen en dergelijke dus dat soort zaken zul je niet op deze lijst vinden.
Kom af en toe terug, want de lijst groeit. Als je een goed idee hebt dat handig is voor op de lijst, laat dat dan weten aan webmaster@specialneedsjudo.nl.

Een “spork”

In Japan wordt zoals we allemaal weten met stokjes gegeten. Niet alle restaurants verstrekken vork en mes. Misschien is het dus handig om een “spork” mee te nemen. Die kun je in outdoorswinkels kopen. Een spork ziet er zo uit:

Spork

Vochtige doekjes

In Japan hebben veel openbare toiletten geen toiletpapier. Naam daarom vochtige doekjes mee. Dan kun je meteen je Spork schoonvegen!

Judopakken

Neem TWEE judopakken mee. Het is erg warm rond de tijd dat wij in Tokyo zijn en Tokyo heeft en vochtig klimaat zodat een bezweet judopak niet snel droogt. Als je dus twee pakken meeneemt kun je de ene laten drogen terwijl je de andere gebruikt. En oh ja.. blauwe judopakken kun je in Japan NIET gebruiken.

Waterfles

Het kraanwater is in Japan gewoon te drinken. Flesjes water schijnen daarentegen naar verhouding duur te zijn. Neem dus een flesje mee dat je kunt vullen. Ook handig voor in het vliegtuig. Neem het flesje leeg mee (want vol mag niet) en vraag de stewardessen of ze hem voor je willen vullen.

Kleerhanger

Wat, een kleerhanger? Ja, want zoals al eerder gezegd is het in Tokyo warm en vochtig, en zul je je gi moeten drogen nadat je hebt getraind. Dat gaat het handigst als je hem uithangt. Een kleerhanger dus.

In het vliegtuig

Powerbank

De vlucht duurt 11 uur. Als je de gewoonte hebt om je telefoon als e-book te gebruiken, filmpjes te kijken of muziek te luisteren dan gaat de accu van je telefoon dat niet redden. Neem dus een powerbank mee, dan houdt hij het wat langer vol.

Kleding in het vliegtuig

Draag geen strakke spijkerbroek maar liever een korte broek of een ruim zittende joggingbroek. Neem een vestje mee, want sommige piloten denken dat 16 graden een prima temperatuur is in de cabine. Draag makkelijke schoenen of slippers.

Drink veel! De airco in het vliegtuig maakt de lucht extreem droog en als je daar gevoelig voor bent stap je uit in Tokyo met een knallende hoofdpijn.