Wedstrijdclassificatie Special Needs judoka

Aangezien niet elke judoka even sterk of even bedreven is en de beperkingen van diverse SN-judoka behoorlijk van elkaar kunnen verschillen, is er een classificatiesysteem in het leven geroepen dat SN-judoka in staat stelt om op gelijke voet met elkaar competitie (shiai) te bedrijven.
Let wel: Dit is geen classificatie voor het bedrijven van kata.
Dit systeem is uitvoerig beschreven in handleidingen die regelmatig up-to-date worden gehouden.

De SNJF classificatie voor judoka’s met een beperking is uniek in de wereld. De officiële naam is het Functioneel Classificatie Systeem (FCS). Het is een eenvoudige maar krachtige manier van indelen waarbij iedereen mag en kan meedoen. Wereldwijd wordt dit systeem in vele landen toegepast.

Tot nu toe is de trainer, coach en/of leraar verantwoordelijk voor de niveau inschrijving van de judoka en dit werkt tot 99% zeker, want het is niet moeilijk een judoka te classificeren op judovaardigheden: Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid technieken die iemand beheerst, maar hoe de uitvoering van een techniek is en hoe toepasselijk deze is in een gegeven situatie. Ook het intelligentievermogen heeft hier niet veel mee te maken.

Waar we naar kijken is:

  • Kracht met snelheid/versnelling
  • Actie/reactievermogen
  • Mentaliteit/vechtlust (de wil om te winnen)
  • Judo feeling (judo is geen trucjes leren maar beleving)

Niveaus

Niveau 1 is een judoka die shiai kan maken met een reguliere wedstrijdjudoka. Deze judoka is zeer snel en krachtig en heeft een instinctief uitstekend reactievermogen. Hij heeft een sterk judogevoel met een goed strategisch en tactisch inzicht. Deze judoka’s hebben een dermate minimale beperking dat zij bijvoorbeeld op regulier onderwijs zitten en/of geen CIZ of WMO verklaring bezitten. Over het algemeen vallen hieronder de sociaal- of licht lichamelijk beperkte judoka’s, VI en dove judoka’s, en een enkele verstandelijk beperkte judoka die het niveau 2 is ontstegen.

Niveau 2 is iemand die randori kan maken met een reguliere recreatieve judoka. Deze judoka is redelijk snel/krachtig, hij heeft een goed reactievermogen maar is meestal iets te laat met reageren.
Deze judoka heeft een goed judogevoel, maar vaak geen strategie.

Niveau 3 is iemand die speels randori kan maken met een reguliere recreatieve judoka. Deze judoka is redelijk snel/krachtig en heeft een redelijk reactievermogen, maar is altijd te laat met reageren. Bij deze judoka zie je vaak dat de strategie in het herhalen van dezelfde worp ligt. Hij heeft een redelijk judogevoel maar geen duidelijke strategie.

Niveau 4 is iemand die speels kan stoeien en spelen met een andere judoka van hetzelfde niveau. Hij heeft een slecht reactievermogen en een matig judogevoel. De enige tactiek is het brengen naar de grond en een houdgreep.

Niveau 5 is iemand die speels kan stoeien onder begeleiding met een andere judoka van hetzelfde niveau.
Deze judoka’s zijn erg passief of reageren heel traag. Deze judoka moet constant gestimuleerd worden om actie te ondernemen. Liggen ze eenmaal in een houdgreep, dan laat de reactie om zich te bevrijden lang op zich wachten. Deze judoka heeft praktisch geen judogevoel.

One comment on “Wedstrijdclassificatie Special Needs judoka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.